0 532 640 55 57

Duvarda oluşan küf lekeleri hem görüntüleri ile hemde kokusu ile rahatsız edici bir durumdur. Duvardaki küf aynı zamanda bir çok hastalığı tetikliyor. Peki küf neden oluşurduvardaki küf nasıl temizlenirküf lekeleri nasıl geçer yazımızın devamında bir çok küf lekesi çıkarma yolları bulabilirsiniz.

Küf lekesi çıkarma yollarına geçmeden önce duvarda küf neden oluşur başlıca sebepleri nelerdir bunun hakkında detaya inelim. Duvar küfleri mantar çeşidi arasında yer alır ve genel olarak nemli ortamlarda oluşur ve çoğalırlar. Duvarda oluşan küf lekeleri nemlenmeden dolayı ortaya çıkarlar. Duvarda nemlenme sorunları genelde zamanla oluşan duvar çatlakları yada tesisattaki sorunlardan, sızıntılardan oluşabilir.

Aynı zamanda havadaki nem oranı küflenme için başlıca sebepler arasındadır. Yalıtım problemi olan duvarlarda havadaki nem soğur ve sıvılaşır. Eğer duvarda küf lekeleri baş göstermeye başlamış ise bunun devamı gelecek, daha fazla çoğalacaktır. Duvar küfleri yavaş yavaş çoğalır ve zamanında müdahale edilmez ise insan sağlını etkileyecek bir boyuta gelebilir.

Duvardaki küf nasıl temizlenir?

Duvarda oluşan küfler zamanla duvar boyasına zarar verebileceği gibi duvara’da zarar verebilir. Duvar küfleri henüz yayılmaya başlamadan müdahale edilmeli ve temizlenmelidir. Yoğun olmayan ve noktalar halinde ortaya çıkan küfler temiz bir kuru bez ile rahatça silinebilir. Bu gibi durumlarda temiz bez ile silip hemen ardından çamaşır suyu ile ıslatılmış bez ile duvardaki küflü bölge temizlenmeli ve tekrar küf oluşumu bu şekilde engellenmelidir.

Duvarda yoğun şekilde oluşan küfler aynı zamanda koku yaratır, bu tarz yoğun duvar küfleri farklı renklere sahip olabilirler. Daha koyu renklere sahip olan yoğun küfler duvarda daha kalın bir tabaka oluştururlar. Bu tarz yoğun duvar küfü temizliği için direk olarak çamaşır suyu ile müdahale edilebilir, bir sprey şişesi yardımı ile küflü bölgeye sıkarak bez ile temizliği yapılmalıdır. Tabi ki çamaşır suyu söz konusu olduğu için duvar yada tavana uygulanmadan etrafta çamaşır suyundan etkilenebilecek eşyaları kaldırmalısınız, yoksa renk bozulmalarına sebep olabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise yoğun çamaşır suyu uygulanan mekanda gerekmedikçe fazla zaman harcamamak gerekir, mümkün olduğu kadar havalandırılması gerekir.

Banyoda ve mutfaklarda en sık rastlanan sorunlardan biridir küflenme, bu durum her ne kadar can sıkıcı olsa da küf lekeleri için bir çok etkili doğal temizleme yöntemi bulunuyor…

Duvar küfü temizlemenin alternatif yolları

Yukarıda anlatın çamaşır suyu ile duvar küfü temizliği aynı şekilde sirke ile ile uygulanabilir. Küflü bölgeyi güzelce fırça ile temizledikten sonra sirke ile ıslatılmış bir bez ile bölgeyi temizleyebilirsiniz. Basit ve etkili yollardan bir diğer ise cam sil ile duvar küfü temizleme işlemidir, hazır olarak satılan sprey cam sil bir bölümünü boşaltın ve içine çamaşır suyu ilave edin, aynı yukarıda anlatıldığı gibi küflü bölgeye uygulayın ve kurumaya bırakın.

Farklı bir yöntem ise çay ağacı yağı, 2 çay kaşığı kadar çay ağacı yağı ile 2 bardak suyu karıştırın ve boş bir sprey şişesine doldurun. Duvarda oluşan küflü tabakaya sıkın ve kuruyana kadar bekleyin.

Duvardaki küfü temizlemek için diğer bir yöntem ise greyfurt tohumu özüdür, 2 bardak suya 15-20 damla kadar greyfurt tohumu özü damlatın ve yine boş bir sprey şişesinde çalkalayın. Küf tutan bölgeye sıkın ve kuruyana kadar bekleyin.